Winnipeg Free Press Newspaper Archives May 26 1990, Page 50

Low-resolution version. To view a high quality image

Start Free Trial
Winnipeg Free Press (Newspaper) - May 26, 1990, Winnipeg, Manitoba The he a t w t t t exterior bunds now at Supert Dunds 620 King Edward 7632680 Winnipeg free press May 1990 pages Chuck features editor we Natl flee Fiess radiation couple decides to renovate House in family for three generations by Roger Newman special to the free press family tradition recently prompted Bill and Valerie Anderson to improve and expand their Square foot Bungalow at 185 Somerset Avenue in fort it would have been a lot easier to sell and Start Over in a bigger says a 38yearold Parks planner for the Manitoba but we were determined to stay on because the Bungalow has been owned by my family for three the Anderson Home was built just after the second world War by William Faulkner who was Bills maternal Grandfather and a Well known House builder in the fort Garry and River Heights who died in obtained a pie shaped lot on the Northeast Corner of Somerset and Point Road in 1946 and then supervised the construction of a compact 865 Square foot dwelling for himself and his sole occupant Faulkner widow lived in the House until 1974 when it was taken Over by Bills Pat four years Bill became the owner and sole but there was no requirement for More space until the late 1980s when he wed Valerie and they blended their families from previous my daughters came to live with us and so did Valerie says All of a sudden we had six people in two bedrooms and three teenagers wanting to use one perturbed by the they began making plans to create More room for themselves and the children and the first step was taken when Bill teamed up with Valerie Vince to build a basement bedroom for but that was Only a partial solution and the Andersons soon decided they needed an addition with a Large family room and new master Square we tinkered on paper for six months but the drawings just work says we were thinking of a Square or rectangular but we always wound up with an unsatisfactory plan that called for our bedroom door to open into the family i consulted one of my colleagues at the Parks Branch and he came up with the answer in five the George an Interior designer specializing in historic building suggested the master bedroom should be entered from a new hallway and the family room should be at a partial l Angle at the end of this walkers plan known As a Lazy design turned out to be the perfect solution because the Andersons 150footwide backyard gave them ample room to Angle the addition away from the existing the angled addition was constructed around a Balsam fir family room features triangular shaped windows that it has also proved to be architecturally striking because the Andersons can now stand at either end of the hallway and enjoy a 60foot Vista that takes in both the old and new sections of the Georges plan was Beautiful and says but ultimately we had to modify a few things because it was getting too construction of the 635squarefoot addition started in and continued until the following the timing was a mistake and i would urge Home owners to refrain from doing any building Over says the renovations created such a mess that we we rent Able to put up the Christmas tree and celebrate the As tradesmen were constantly opening and shutting our with the result that we paid for heating the despite the the angled addition turned out Well and the Andersons were Able to build around a 35foottall Balsam fir tree that provides much of the Shade in their they Are now snugly ensconced in the new family room which has sliding Patio doors and windows that insulate them from the headlights of cars travelling on Busy Point we have also eliminated traffic noise by installing triple pane in every window in the says the Interior is extremely quiet due to the new windows and to the extra insulation that went into the sides building More Square the Andersons have also made significant improvements to the old Section of the As one major they ripped out the Wall Between the Kitchen and the dining transforming their eating area into a Large open other recent projects included modernization of the bathroom and b avoid Glare from car construction of an ornamental railing at the top of the basement but who does the painting and Drew the line when a contractor suggested the couple update the formal living room that was built by Bills it has a Beautiful stapled ceiling that i wanted to says also 38 and an employee at the University of Winnipeg continuing education were using it As a music room because we All play different imminent the Andersons say they have spent on their House which today has two bathrooms and four but More expense is imminent because they have scrapped the Wood siding exterior and Are on the verge of replacing it with maintenance free because of the the value of House has increased from to around says drapery style adds opulence fashionably dressed windows avoid structured look up photo by Susan Griffin press news minimalist window treat ments that demand Little More than the courage to try them romantic drapery styles that avoid a structured or tailored this int just window dressing were talking window fashion and unconventional treatments in both schools Are happening now at the leading Edge of Interior fabric houses pleated curtains on a track Are just not acceptable says Sandra Henderson of the sewing which makes window treatments for designers and fabric in the minimalist the look May be simple but the Quality of the fabric and the details of the finishing Are very says Janet Sinclair of Interior it should look like a couture suit As opposed to some thing off the at the other end of the spectrum Are lavish particularly the abundant use of swags the fabric scoops Down in rounded folds at the Centre like a Crescent that frames the window at the Sinclair explains and which Are the tails of the swag trailing Down the sides of the the treatment can be with one Jabot Short and the other or the tails can fall evenly either part Way or right to the floor on both a swag installed at least 30 Centi metres above the windows top Frame creates the illusion of height and lends elegance to a says the swag frames the window without being to heavy or its More another framing and heightening de vice is a Valance where typically a wooden Box is padded and upholstered with fabric wrapped or shirred Over it sometimes it is trimmed with piping or a Valance Box is frequently used above a but a less expensive route is to use a Valance alone to add height and give character to simple you can use just about anything under a swag goo Quality sheers with lots of min venetian or even California Widelo Vered wooden shutters lacquered to coordinate with the fabrics or says Morris Kast of Kast soft Valance hanging a Rod on the ceiling also elongates the window and visually raises ceiling a soft Valance such As a swag can be used to cover the space Between the ceiling and the top of the says designer Lynda Colville Reeves of Canadian House and Home silk linens and exquisite cot ton Chint Zes interlinked two or three times for a voluptuous and Cut Long enough to puddle on the floor at least eight to 10 Are what the sewing rooms Henderson is creating for designers playing with what she Calls a regal wooden painted to match the cover i 1 i

Search all Winnipeg, Manitoba newspaper archives

All newspaper archives for May 26, 1990

Browse